субота, 12. децембар 2009.

Повратак Светог Календара


Скоро сви који су проучавали древне цивилизације Средње Америке се слажу да пут ка разумевању њихове космологије - начина на који су ови људи посматрали свет - води кроз њихов календар. Маје су очигледно биле народ који је развио најнапреднији систем календара. Све до слома Мексиканоса (Астека), народи читавог региона, који је залазио и у данашње САД, су користили језгро овог система календара, 260-одневни Духовни Календар. Пре доласка Шпанаца, читав регион био је духовно синхронизован захваљујући коришћењу тог истог календара.
Могло би изгледати чудно да календар може бити толико важан. Већина би помислила да је избор календара прилично произвољна ствар и да то има мало утицаја на поимање живота у оквиру цивилизације. Али можда је баш због тога што избор календара изгледа тако небитан, као некаква конвенција, то постало слепа мрља у нашој свести. Грегоријански календар, којег је 1582-е године установио Папа Грегор и који је данас у употреби широм света, узет је здраво за готово па се чини да постоји мало разлога због којих би га требало заменити или допунити.
Али шта ако овај календар врши подмуклу индоктринацију које већина људи уопште није ни свесна, и шта уколико поткрепљује поглед на свет који је неистинит? Постови у овом блогу су, једним делом, написани да би бацили светло на ову индоктринацију као и да би представили прави Духовни Календар као алтернативу. Он се, као алтернатива погледу на свет који нам је наметнут кроз грегоријански календар, сада поново подиже из пепела. Овај Духовни Календар представља шифру за откључавање Универзума Светог Времена древних Маја.
Да би ствари учинили горим, календар Маја, је нашироко и надугачко, погрешно интерпретиран у службеним туристичким водичима  и уџбеницима. Типичан пример су стандардне књиге у којима је акценат стављен на напредак који су древне Маје оствариле у наукама попут астрономије и математике. Иако је ово можда истина, то је скоро потпуно ирелевантно и само по себи не би представљало ваљан разлог за оживљавање календара Маја. Након свега, астрономска мерења која изводе данашњи научници много су тачнија од оних које су вршиле Маје, а уколико је једино астрономија у то време била важна, онда не би постојао никакав разлог за нас да се дубље заинтересујемо за њихову културу. Оно што је важно за данашњи свет није астрономски  већ духовни аспект календара Маја. У не-астрономским календарима који су засновани на духовности, тун-у (360-одневном периоду) и цолкин-у (260-одневном периоду), налази се истински и непроцењиви допринос који су Маје пружиле модерном човечанству.
Цолкин, што на језику јукатечких Маја значи "бројање дана", познат је и као Духовни Календар. У Гватемали, народ Квиче-Маја је календар задржао у непромењеном облику  током периода од 2.500 година, и све то захваљујући марљивом одржавању календара од стране такозваних "чувара дана", мушкараца и жена који су завештани посебно одговорни за пажљиво праћење дана. Упоређивањем датума на  старим стелама, археолози су били у могућности да утврде да ниједан једини дан током периода од 2.500 година није био загубљен.
Календар Маја је и даље у употреби. У протекле две деценије, занимање за календар Маја је у порасту широм света, и рад на његовој реконструкцији и развијању истински духовне календарске мапе будућности човечанства је почео. Ово оживљавање се догађа углавном међу истраживачима, који су за своју полазну тачку узели гледиште Маја, које је ближе истини него што је то његова модерна верзија. Оно се данас дешава и међу самим Мајама, тако да многи од њих своје потомство подучавају старим обичајима. У самој сржи тог учења налази се Духовни Календар.


Нема коментара:

Постави коментар