понедељак, 14. децембар 2009.

Бројање Дана: Цолкин

У Духовном Календару, бројање дана врши се другачије у односу на календаре који су развијани у другим крајевима света. У овом календару дани се броје на два начина. Бројеви од 1 до 13 (слика испод) сачињавају тринаестодневно бројање или "тринаесноћницу" (српски и енглески језик немају своју реч за то али зато Шпански има: трецена). Паралелно са овим, сваком дану  у календару је додељен и један од двадесет различитих знакова који се увек рачунају према специфичном редоследу, који резултира у двадесетодневном циклусу којег су Маје називале уинал. Ова два бројања, трецена и уинал, теку заједно, тако да је сваки дан окарактерисан и са бројем и са знаком. Уобичајени начин за илустрацију Цолкина јесу два зупчаника, од којих један има тринаест бројних а други двадесет дневних ознака, и обадва се окрећу за по један зубац дневно, производећи тако нову комбинацију (слика доле).





Пошто је сваки дан окарактерисан и са бројем и са знаком, 13x20=260 различитих комбинација бива генерисано у његовом поретку. Први дан је 1 Алигатор, други је 2 Ветар, потом 3 Ноћ, 4 Гуштер, 5 Змија, 6 Смрт, 7 Јелен, 8 Зец, 9 Вода, 10 Пас, 11 Мајмум, 12 Пут, 13 Трава, и потом уместо 14 иде 1 Јагуар, јер тринаест бројева започињу нови круг. Свака од ових комбинација бројева и глифова јавља се опет на сваких 260 дана. Дијаграм ових 260 комбинација тринаестодневног бројања и двадесет дневних знакова, који је приказан на слици горе, Мексиканоси спомињу као тоналпохуали док су га јукатечке Маје називале цолкин. Међу данашњим Мајама он се и даље сматра за Духовни Календар који одсликава божанску креацију која се непрекидно одвија.

 

Иако су Маје и Мексиканоси користили различите знакове за дане и имали различита имена за њих, њихова значења су у суштини била истоветна. Дан који је био 4 Маник код јукатечких Маја, био је 4 Мацатл међу Мексиканосима, али би на језицима обеју култура имао значење 4 Јелен. Веровало се да данима владају различита божанства или "енергије", и стога су их симболизовали различити глифови. Сваки дан имао је различиту енергију или свог Господара Дана, и широм региона је, уз одређене варијације, постојао договор у вези са овим.
Због чега су древни Мексиканци мерили време баш на овај начин? Зашто су Маје,  насупрот притиску да се повинују грегоријанском календару, одржале овај календар у животу све до данашњих дана? И због чега је овај календар сматран за духовни? Овај блог тежи да одговори на сва ова питања. Време и мерење времена представљају слепе мрље у нашој модерној култури, тако да ће се предложени одговори многима чинити изненађујућим. Испочетка, већина људи вероватно неће мислити да је битно то да ли дане броје користећи недеље од седам дана комбиноване са месецом од двадесет осам, тридесет или тридест један дан, као што је то случај са грегоријанским календаром, или пак помоћу тринаест дана и двадесет глифова, као што је случај са Духовним Календаром. Али се надам да ће читаоци схватити да је то заиста важна разлика, и да начин на који бројимо дане апсолутно има утицаја на наш поглед на свет. У својој суштини, он на дубок начин утиче на наше идеје о томе шта заправо значи бити људским бићем.
Одакле да почнемо? Од броја тринаест!




Нема коментара:

Постави коментар