понедељак, 7. децембар 2009.

1. Наслеђе Маја


Америка Староседеоца

Приликом првог упознавања, митови, легенде и космолошке идеје присутне код народа Западне Хемисфере могу изгледати збуњујуће. Маје и Астеци су описивали универзум који се састоји од Тринаест Небеса и Девет Подземних Светова за који ми, са нашим модерним схватањем, сматрамо да је тежак за разумевање. Прва реакција код многих људи је да такве идеје доживљавају као сујеверје, као и то да оне припадају пред-научном погледу на свет који је био присутан код људи који нису ни знали за нешто боље.  Ипак, Маје не престају да нас фасцинирају. Дубоко у себи, многи од нас имају интуитивни осећај да су ови људи поседовали много дубљу мудрост од оне која је присутна у нашој модерној цивилизацији. С времена на време, древне Маје привлаче нашу пажњу, а вероватно ће тако и наставити све док не научимо оно што има да се научи од њих. Великој већини људи, међутим, недостаје одговарајућа припрема да би разумели поглед на свет древних Америчких Староседелаца и зато им је поглед усмерен у правцу који не доприноси никаквом разумевању.
Како онда да се припремимо да би усвојили знања древних Америчких Староседеоца? Одговор је једноставан, проучавањем Духовног Календара, Цолкин-а. Духовни Календар представља главни улаз ка мисаоном процесу напредних цивилизација које су постојале у Западном Свету пре доласка Европљана. Поновним оживљавањем календара Маја, након вековног угњетавања домаћег становништва, у могућности смо да обновимо део космичке слагалице којим су нас снабдели Амерички Староседеоци. Духовни Календар нам испоручује кључ за уједињење разно-разних погледа на свет, о томе шта данас значи бити људским бићем, и пружа нам и оруђе за усклађивање наше  интуиције са нашом индивидуалном и космичком сврхом.
У древна времена, читав регион који се простирао од северног Мексика па све до Хондураса, формирао је јединствени културни контекст који археолози обично називају Мезоамерика (Средња Америка). Иако су Маје, Запотеци, Микстеци, Толтеци, Теотихуаканоси а касније и Мексиканоси (боље познатији као Астеци), у политичком смислу углавном били раздвојени, уметнички и други утицаји су се ширили свуда по овом региону. Контакти кроз трговину и друго били су интензивни, а све ове културе биле су међусобно повезане. Унутар ове Мезоамеричке цивилизације, људи су изгледа били поприлично свесни пограничних области, посебно између Кариба и Северне Америке - тада називаних Острвом Корњача - и Јужне Америке.
Шта представља наслеђе ове древне цивилизације? Какво знање су модерни људи наследили од ње? Чини се никакво, а само неколицина би устврдила да је било који делић знања америчких урођеника од суштинске важности за наше тренутно разумевање света. Упркос томе што нам је познато дубоко поштовање које су амерички урођеници осећали за природу, и даље нам недостају оруђа за поновно постизање њиховог јединства са свим живим стварима. Чак и у самом Мексику, где сада живи скоро половина укупне светске популације Америчких Староседеоца, древно духовно знање је мало познато.
Зашто је то тако? Најдиректније објашњење за то, представља скоро потпуно уништење  становништва америчких староседеоца и њихове културе. Када се, на пример, шпански конквистадор Хернан Кортез, на Велики Петак 1519-е године искрцао на источну обалу Мексика, укупна популација Средње Америке била је процењена на 25 милиона људи; век касније пала је на око 1 милион. Чак и уколико је ово бројчано слабљење само делимично било резултатом непосредних крвопролића, а примарно било проузроковано болестима  које су донели нападачи, исход је био исти: цивилизација је била уништена.



    

Инвазија је значила и уништење културе. Шпански бискупи су спалили све књиге Маја које су успели да пронађу, књиге преко којих је једина цивилизација која је у Западној Хемисфери користила писмо, и преносила мноштво најнапреднијих израза своје културе. Данас су опстале само четири ове књиге. Оне су избегле уништење само зато што су биле послате у Европу у веома раном периоду; али су се у тамошњим библиотекама појавиле много касније. Све четири преживеле књиге Маја су календари (слика испод).






Али спаљивање књига било је само највидљивији начин на који је уништена древна цивилизација. Конквистадори и фратри су забранили све облике традиционалне религије и старог начина живота. У многим областима, попут Гватемале, прогањање Маја се наставило и све до данашњих дана, а већи део традиционалног учења преношен је тајним путем. Под оваквим околностима, не изненађује то што је само мањи део знања који су поседовали староседеоци постало познато и што већина људи уопште ни не зна да оно постоји.  Данас већина људи узима ствари здраво за готово сматрајући да би, уколико су древне Маје имале икакво знање које је од значаја за савремени свет, оно већ до сада било познато. Али да ли је то у суштини истина? Да ли би данашњи археолози и антрополози стварно могли да препознају шта има а шта нема вредност? Рекао бих да не би. Научници са данашњих универзитета модерну науку сматрају за норму а напредак цивилизације Америчких Староседеоца процењују према модерним стандардима. Уколико желимо да препознамо истинску вредност науке Америчких Староседеоца, морамо да урадимо обрнутo: морамо да проценимо квалитет модерног знања користећи древно знање као стандард. Само са те полазне тачке ћемо моћи да схватимо да је човечанство изгубило приступ незаменљивом делу његовог древног наслеђа, наслеђа које је или било извитоперено, или не схваћено. Сам недостатак увида у знање Америчких Староседеоца створио је глобалну неуравнотеженост. Половина света била је блокирана. Данашња глобална култура се често назива Западном, али прави Западни утицај на глобалну културу, његово оригинално старовремено размишљање је изостављено. Ова глобална неравнотежа довела је до општег недостатка разумевања животне сврхе и онога што значи бити људским бићем. Обележавање глобалне културе "Западном",  учинило нас је слепим за чињеницу да изворно Западна тачка гледишта представља део слагалице који нам је преко потребан. Тај део нам је потребан да би смо били у могућности да одредимо  оквир за холистичко схватањe света, док у одсуству тог дела дозвољавамо себи да будемо заведени лажним погледом на свет.
Из тог разлога, знање о древним самониклим цивилизацијама нећу представљати као ствар прошлости. Овај блог не гледа на знање древних средње-американаца као на некакву необичност којом ћемо повлађивати нашим фантазијама или као разлог да се бавимо неразрешеним мистеријама. Уместо тога, његова сврха је да покаже да су они били у праву а да ми нисмо, макар кад је у питању целокупна слика. Овај блог тврди да древно знање представља знање за будућност, знање које цементира истину за коју се свет мора пробудити.



Нема коментара:

Постави коментар